A legtöbb ember éltében eljön a pillanat, hogy egy elegáns helyen kell megjelennie. Vagy ünnepi esemény, vagy üzleti találkozó miatt, de az is lehet, hogy csak magát akarja kényeztetni valaki azzal, hogy megenged magának egy luxusvacsorát például a kedvese társaságában. Az elegánsabb éttermekben azonban összetettebb az asztalok megjelenése is, a megterített asztal sokszínűsége azonban zavart és kényelmetlen pillanatokat okozhat. Pedig az asztalig még el sem jutottunk. Csak megérkeztünk.
A kellemetlenségek megelőzéséhez csak néhány alapvető szabályt kell megjegyeznünk, ezzel pedig minden sokkal gördülékenyebbé válik – a luxus pedig élvezetté, nem pedig rémálommá.
Hölgyeké az elsőbbség?
És itt máris találkozunk az első ellentmondással, nevezetesen azzal a kérdéssel, hogy kinek kell először belépnie az étterembe. Mivel ismeretlen állapotok várnak ránk odabent, ezért a férfi megy előre, hogy felmérje a viszonyokat, és megbizonyosodjon arról, hogy nem fenyegeti veszély hölgy vendégét. Belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, lesegíteni a kabátját – függetlenül attól, hogy életünk párjaként, családtagként, vagy üzleti partnerként van jelen. Helyfoglalás
Egy elegánsabb étteremben meg kell várni, amíg a személyzet fogad és asztalhoz kísér minket. Először a hölgy foglal helyet, neki már nem is kell felállnia többé, akkor sem, ha új vendég érkezik az asztalhoz, míg ez a férfiakra nézve elkerülhetetlen udvariassági formula.
A fogások megrendelése
Az etikett szerint a férfi rendel, miután megbeszélték a hölggyel, hogy ő mit szeretne fogyasztani. Ez a szabály érvényes a bor megrendelésére is. A férfinak illik megkérdezni női vendégét arról, hogy milyen borokat részesít előnyben, ezeket a fajtákat esetleg kedve szerint egyeztetheti a felszolgálóval vagy a somelier-vel, hogy a fogások élvezete garantáltan a legkitűnőbb lehessen.
A fogyasztás
Az étkezést minden esetben a hölgy kezdi el. Csak ő utána foghatja meg evőeszközeit a férfi. Az evőeszközöket a végüknél kell megfogni, semmiképpen sem marokra és úgy kell használni őket, hogy ne koccanjanak, lehetőleg ne is érjenek a tányérhoz.
Az evőeszköz etikett
Ha egy elegánsabb étterembe látogatunk, nem kizárt, hogy esetleg 8 különféle evőeszközzel is találkozunk a terítéken. Ezek mindegyikének külön szerepe van, és sajátos rend a használatukban.
A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy mindig kintről haladjunk befelé. Vagyis elsőként a tányértól legmesszebb elhelyezett evőeszközöket használjuk. Egyébként jellemzően az egyes fogások is ilyen sorrendben következnek. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy mindegyik alapeszközt tehát a kanalat, kést, villát is használni kell. A késnek két szerep is jut az éttermi etikettben, illetve az étkezésben. Az egyik a vágás, a másik pedig a rásegítés. Ez utóbbi esetben a villára segítjük rá az ételt.
A kanál használatakor illik figyelni arra, hogy ne a széléről szürcsöljünk, ne kapjuk be a kanalat teljesen, hanem próbáljunk találni egy elegáns, köztes megoldást.
Étkezésnél a karjainkat magunk mellett kell tartanunk, ha csak egyik kezünket használjuk az evéshez, akkor a másik kezünk az asztalon pihenhet.
A számla rendezése
A pénz kezelése egy elegáns étteremben a legdiszkrétebb műveletek egyike. A pincérek, mivel követik az asztalnál folyó eseményeket, így azt is, ha befejeztük a vendégeskedést és távozni készülünk, figyelni fognak a jelzéseinkre. Épp ezért a számlát gond nélkül tudjuk kérni egy biccentéssel, vagy egy apró intéssel is. A számlát illik egy embernek rendeznie, ha a vendégek közötti osztozkodás szükséges a fizetést követően, azt érdemes az ajtón kívüli tevékenységként hátrahagyni.