A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül – na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.
Hízlalás finomságokkal
A hízott libamáj előállításával már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak, a rómaiak például liszt, tej és méz keverékét etették fel az állatokkal. Amerika felfedezése előtt, majd azt követően még jó ideig, amíg a kukorica széleskörűen el tudott terjedni, a libát más energiagazdag takarmányokkal etették, vagy ha úgy tetszik: tömték, hogy a mája szép nagy és zsíros legyen.
Ezek egyik legismertebbje a füge. Ezt a gyümölcsöt manapság is szívesen párosítják a libamáj ételekhez. Mivel a füge nem mindenhol terem meg, ezért az északibb országokban füge helyett az alma jelent meg a tányérokon, méghozzá úgy, hogy cukrot karamellizáltak hozzá. Manapság csak a fantázia szabhat határt a libamáj elkészítésének, a legkülönbözőbb gyümölcsökkel, ízekkel párosítják. A libamáj sokféle technikával elkészíthető, süthető, főzhető, párolható, grillezhető, pástétomok, habok, de akár jégkrém is készíthető belőle.
Amerika felfedezése után
A kukorica elterjedése alapjaiban változtatta meg a libák hízlalását, Magyarországon például paraszti hagyománnyá vált a hizlalt liba előállítása. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték. Így egy hónap is elég volt a libának ahhoz, hogy kellőképpen meghízzon. A dél-alföldi települések parasztságának a libatömés fontos bevételi forrása volt.
A liba már hungarikum
2013-ban a Hungarikum Bizottság nem csak a libamájat, hanem minden, hízott libából készült terméket felvett a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Nem csak finom, de egészséges is
A különleges íze mellett a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás. A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is.